Hogyan zajlik egy fejbőr- és hajvizsgálat?

Mióta fodrászként dolgozom, nem találkoztam még olyan emberrel, akit ne fűzött volna erős érzelem a hajához. Elsősorban a hölgyek számára fontos az egészséges és erős hajkorona, mert hozzátartozik a megjelenésünkhöz. Egy szépen vágott és beszárított frizurával még egyszerű, hétköznapi viseletben is sugárzóvá válunk.  

Mivel a hajunk ilyen fontos szerepet tölt be életünkben, ezért ha kellemetlen tünetek jelennek meg, sokkal hamarabb kérünk segítséget, mintha a testünk kevésbé látványos területét érintené a probléma. 

Szerencsére manapság férfi vendégeim is szívesebben fordulnak szakemberhez, mint akár 10 éve. 

A szép frizura alapja az egészséges haj és fejbőr

Amíg az alapokat nem tesszük rendbe, addig senki nem tud csodát tenni a hajunkkal.
Ezért volt fontos, hogy megtanuljam a fejbőr- és hajanalízist, hogy akkor is tudjak segíteni, ha a probléma feltárásához kevés a szemem és egy fésű.

Miért van szükség a fejbőr- és hajvizsgálatra?

A fejbőrön megjelenő kellemetlen tünetek (pl. viszketés, szárazság, zsírosodás, hajhullás) kialakulásáért különböző fizikai és lelki eredetű betegségeink is lehetnek felelősek.  A fejbőr- és hajvizsgálat ezért segít abban is, hogy a jövőben kialakuló betegségek kockázatára is felhívjam a figyelmet. 
Így nekem is pontos képem lesz arról, hogy mivel állunk szemben és mi a tünetek mögött húzódó valódi probléma.
Természetesen ebben az esetben sem szabad figyelmen kívül hagyni a vendég életmódját, táplálkozási szokásait, életritmusát és a rendszeresen szedett gyógyszereket.

Miről árulkodik a hajunk?

A hajvizsgálat során ellenőrzöm a hajhagyma állapotát, hogy visszajelzést kapjak a fejbőr és a szervezet tápanyagellátó képességéről. A hajunk minősége attól függ, hogy a hajhagyma mennyi tápanyagot képes felvenni. 
A hajszálak állapota árulkodhat bizonyos hiányosságok jelenlétére. Például ha könnyen töredezik, akkor utalhat fehérjehiányra, pajzsmirigy problémára, akár a szervezetben lezajló gyulladásos folyamatra is.

Hogyan zajlik egy hajanalízis?

  • A vizsgálat során mindig csak ketten vagyunk a fodrászatban, hogy zavartalan körülmények között beszélhessünk az esetlegesen felmerülő problémákról. 
  • Először alaposan átfésülöm a hajat egy puha kefével. Aztán átvizsgálom a fejbőrt, hogy a rendellenességeket felkutassam. Megnézem, hogy mennyire merev, feszes, érzékeny a fejbőr, vagy éppen ödémás.
  • Egy vékonyabb fésűvel tüzetesebben is ellenőrzöm a fejbőr állapotát, ilyenkor elsősorban a szabad szemmel látható elváltozásokat, például hajlamot a korpára, zsírosodásra és egyéb fejbőrt érintő betegségekre.
  • Különös figyelmet fordítok a fejbőr és haj homlok feletti, elülső szakaszára is, ahol még több belső probléma tünete jelenhet meg.
  • Ezután következik, hogy egy nagyítóval ellátott szerkezettel alaposan, közelről megvizsgálom a fejbőröd, hajad állapotát és a hajhagymák egészségét is. Tüzetesen, területről területre haladok különös figyelmet fordítva a fejtetőre is. A hajhullás, ha nőket érint, általában ezen a területen jelentkezik először.

A vizsgálat után összegzem, értelmezem és érthetően elmagyarázom az összes információt és a belőlük levont következtetéseket.
Tanácsot és hajápolási útmutatót is adok, hogy mihamarabb újra teljes mértékben elégedett lehess a hajaddal.

Vendégeim szerint egy ilyen hajanalízis felér egy kikapcsolódással: ilyenkor nyugodt, csendes körülmények között foglalkozom csak Veled! És megnyugodnak, mert mindig van megoldás, esély a gyógyulásra, ha Te is segítesz nekem, vállalod, hogy az általam kért terápiát rendszeresen elvégzed.

Ezen a számon tudsz időpontot foglalni: +36 70 619 9633

Várlak szeretettel!

Scroll to Top