Bolti hajfestékek színkalauza – útmutató a megfelelő hajszín kiválasztásához

Miután elolvastad ezt a cikket, magabiztosan tudsz majd választani a bolti festékek kínálatából. Választ kapsz majd olyan kérdésekre, amelyeket talán nem mertél megkérdezni, mert mindig hangoztatom, hogy nem értek egyet az otthoni hajfestéssel. 

De tudom azt is, hogy van olyan élethelyzet, amikor otthoni festésre kerülhet sor. Szeretném, ha akkor sem érne csalódás és olyan lenne a hajszíned, hogy végül ne kelljen korrekciót végezni a hajadon, hogy aztán még többe kerüljön a frizurád. Ezért adom át ezt az információt.

Lehet, hogy már nem kaptál időpontot a fodrászhoz, vagy abban a hónapban nem engedheted meg magadnak a kezelést. Ha úgy érzed jobban magad, hogy a hajad nincs lenőve, akkor nyugodtan használj dobozos festéket, mert fontosabb, hogy a lelked jól legyen!

Ha barna hajfestéket veszek, miért lesz vörös a hajam?

Kezdjük is egy kis szín egyszereggyel:

  • Gondolkodtál már azon, hogy vajon a számok a festékesdobozon mit jelentenek pontosan?
  • És azon, hogy a gesztenyebarna névre hallgató hajfesték miért festi vörösre a hajadat?

Már biztos sejted, így elárulom, hogy a kettőnek bizony van köze egymáshoz!

A színek mélységét és árnyalatát jelzik a dobozon szereplő számok. Létezik egy egységes, nemzetközi táblázat, amelyben a színekhez számokat rendelnek. Ez egy olyan rendszer, amelyben a számok mindenhol ugyanazt a színt és árnyalatot jelölik. Vagyis mindegy, hogy milyen márkával és hol dolgozik egy fodrász, a számok alapján tudni fogja, hogy milyen színről van szó. 

Egy példán keresztül elmagyarázom, hogy hogyan épül fel egy szín:

Tegyük fel, hogy a dobozon ezt látod:

5.31 vagy 5/31

Az első szám a színmélységet jelöli.

A második és harmadik szám (a pont vagy / jel után) pedig az árnyalatot. A két szám közül amelyik elöl áll, abból van több, az a domináns a festékben.

Akkor most nézzük, hogy melyik színt takarják a számok:

A hajfestés során az árnyalattal erősíteni vagy tompítani lehet az elsődleges színt.

A példánknál maradva az 5.31 

Világosbarna (5) szín, arany (3) és hamvas (1) árnyalattal. 

Ez egy nagyon harmonikus, meleg színárnyalat.

Nézzük, hogy ezzel a tudással felvértezve hogyan kerülhető el, hogy az eredetileg barnának szánt hajszínünk ne vörös legyen a végén.

Alapvetően a sötét, barna és fekete természetes hajszín rengeteg vörös pigmentet tartalmaz, ezért ezt is érdemes figyelembe venned, amikor színt választasz. 

Az első szám legyen az egyik alap barna szín (2,3,4 vagy 5) 

A második kiválasztásánál pedig kerüld el a réz, vörös vagy mahagóni árnyalatokat. Helyette a hamvas (1) vagy kakaó (7) válaszd.

Ha pedig szereted a vöröses csillogást, például amikor a nap rásüt a hajadra, akkor harmadik helyre nyugodtan válassz egy olyan számot, amely megadja a vöröses árnyalatot. 

A szőkítést semmiképpen nem ajánlom otthoni kísérletezésre, viszont, ha természetes szőke a hajad és szeretnéd felfrissíteni a színét, esetleg a vörösesszőke, eperszőke szín tetszik, akkor vedd elő a táblázatot, és keresd ki az eredeti hajszínedhez leginkább közelálló alapszínt. Nézd meg a dobozon a pont vagy perjel utáni számokat és az elhelyezkedésük alapján döntsd el, hogy mennyire szeretnél vöröses hajat. 

Az árnyalatok abban is segítenek, hogy a végeredmény meleg szőke, arany szőke lesz, vagy inkább hideg tónusú.

Pillants rá a táblázatra, amikor legközelebb a festékespolc előtt állsz. A legtöbb festéken szerepelnek ezek a számok, így magabiztosan választhatsz majd. 

Az is előfordulhat, hogy olyan fantázianeveket használnak, amiből nehéz következtetni a végeredményre. A képet sem érdemes nézni, mert nem a valós festett hajat fényképezik le, hanem sok esetben képszerkesztő programmal kerül fel az adott árnyalat.

Arra nem alkalmasak a bolti festékek, hogy összekeverd őket, hidd el nekem, hogy a végeredmény nem olyan lesz, mint ahogy azt elképzeled.

Éppen ezért, ha van rá lehetőséged, akkor inkább fodrásszal festesd a hajadat!

Scroll to Top