Fejbőrbetegségek és tüneteik

Szép, erős, dús hajkorona nem létezhet egészséges fejbőr nélkül. Szerencsére már egyre többen felismerik, hogy a hajunk mellett a fejbőrünk ugyanannyi figyelmet érdemel. 

Akkor is, ha még nem jelentkeznek tünetek, fontos, hogy megelőzzük az esetlegesen később kialakuló problémákat. Egy korábbi cikkemben már írtam róla, hogy hogyan zajlik egy haj- és fejbőrvizsgálat nálam, ezért ha észleled a lent ismertetett tünetek valamelyikét, akkor érdemes bejelentkezned, hogy kiderítsük mi a kellemetlenség mögött húzódó valódi probléma.

Hogyan alakulnak ki a fejbőrbetegségek?

Erre különböző válasz adható, sajnos, sokszor nem is lehet pontosan meghatározni, hogy mi volt a kiváltó ok. 

Lehet örökletes a probléma, kialakulhat egy fertőzés miatt, vagy a nem megfelelő hajápolási rutin is okozhatja. Sőt, azzal is számolni kell, hogy a fokozott stressz, az étrendünk, gyógyszerek,  betegségek, életvitelünk, munkahelyi ártalmak és a hormonális változások is befolyásolhatják fejbőrünk állapotát.

Nézzük meg, hogy milyen tünetek esetén forduljunk orvoshoz:

  • Krónikus viszketés.
  • Ideiglenes hajhullás a túlzott vakarástól.
  • Haj ritkulása, erőteljes hullása foltokban, vagy a teljes fejbőrön.
  • Vöröses foltok: akár kicsik és nem feltűnőek, akár vastagok és gyulladtak.
  • A fejbőr korpásodáshoz hasonló hámlása.
  • Égő érzés vagy fájdalom.
  • Fehér vagy ezüstös pikkelyek a fejbőrön.

Mit takarhatnak ezek a tünetek:

Előfordulhat, hogy csak ideiglenesen áll fenn a probléma, például egy új sampon, vagy hajápolási kozmetikum hatására. Ha egy új termék okozza a kellemetlen tüneteket, akkor természetesen hagyjunk fel a használatával azonnal. Ilyen esetben a panaszok általában 1-2 napon belül megszűnnek, de akár el is húzódhat a gyógyulás.

Ha nem változtattunk a rutinon, ám mégis viszketés, érzékenység alakult ki, akkor valószínű, hogy az alábbi betegségek egyikével állunk szemben:

Korpásodás: oka az elhalt hámsejtek felhalmozódása a fejbőrön.
Két típusa van:

  • Száraz korpásodás: amely azért következik be, mert a fejbőr nem termel elegendő faggyút, így nincs ami szigetelje a hámfelszínt. Hajmosás során a fejbőr felpuhul, és amikor megszárad, leválik a hámréteg felső rétege. 
  • Zsíros korpásodás: egy bakteriális fertőzés eredménye, ilyenkor zsíros sárgás, vagy fehér lemezkék tapadnak meg a fejbőrön. 

Fokozott faggyútermelés: a fejbőrünk vízveszteségre adott válaszreakciója. Kedves kollégám, Bíró Dávid ebben a cikkében ír róla részletesen.

Tüszőgyulladás: a hajhagymát megtámadó baktérium gennyes pattanásokat okoz a fejbőrön, vagy akár a szakáll alatt. Legtöbb esetben magától eltűnik, de antibiotikumos kezeléssel, vagy akár gyógynövényekkel is gyorsítható a gyógyulás. 

Pikkelysömör: bármely bőrfelületen megjelenhet, de a leggyakrabban a fejbőrön jelentkezik. Azért alakul ki, mert a szervezet túl sok új bőrsejtet termel, amelyek egy egybefüggő, vastag, kérges pikkelyszerű réteget képeznek a fejbőrön. Kellemetlen viszketéssel és érzékeny fejbőrrel járhat.

  •  

Nem minden probléma oldható meg gyorsan vagy azonnal, mert sok az autoimmun, örökletes betegség is. Speciális samponokkal, szérumokkal a tünetek mindenképpen enyhíthetők, és az esetek többségében a panasz is orvosolható.

Az első lépés mindig egy alapos fejbőr- és hajanalízis, amely során kiderül, hogy milyen problémával állunk szemben, és arra hatásos kezelési tervet állíthatunk össze.

Jelentkezz be egy vizsgálatra az alábbi telefonszámon: +36 70 619 9633

Várlak szeretettel!

Scroll to Top