A hajhullás típusai és leggyakrabban előforduló okai

Nőként az egyik legrémisztőbb dolog, amellyel zuhanyzás után szembesülhetünk, az a csomóba gyűlt haj a lefolyó szűrőjében. Ki ne tenné fel magában a kérdést, hogy:
Vajon normális a hajhullás hajmosáskor?

Ha a haj folyamatosan pótlódik, akkor a kis mennyiségű veszteséget nem is fogjuk észrevenni. Hajhullásról akkor beszélünk, hogyha a kihullott haj helyett nem nő másik. Jellemző, hogy megváltozik a minősége, mennyisége, a haj elveszti fényét, akár töredezetté is válhat.

Ebben a cikkben a hajhullás típusairól, a kialakulás okairól és a szóba jöhető gyógymódokról is írok.

Milyen típusú hajhullás létezik?

 • A haj elvékonyodik a fejtetőn: leggyakrabban előforduló ritkulás, amely bármelyik korosztályt és nemet érintheti. Férfiaknál jellemző, hogy a homloknál egyre hátrébb húzódik a hajvonal. 
 • Foltos, körkörös hajhullás: általában egy jól körülhatárolt kör alakú terület a hajas fejbőrön, ahol a haj kihullása előtt gyakran tapasztalható viszketés, duzzanat. Érintheti az arcszőrzetet és a szemöldököt, de a testszőrzet egyéb területét is.
 • Stressz miatt kialakuló: váratlan, jelentős mennyiségű hajhullás kíséri. Ha testi, vagy lelki sokkhatás miatt alakul ki, akkor szerencsére csak átmeneti problémáról van szó.

Ebben a cikkemben írtam a leggyakoribb fejbőrbetegségekről és tüneteikről.

A hajhullás leggyakoribb okai:

Többek között genetikai, ásványianyag-hiányból fakadó, betegség vagy a rá irányuló kezelés miatt, stressz, lelki tényezők miatt vagy hormonális változás következtében alakul ki.
Nézzük részletesebben az okokat:
 • Nyomelemek hiánya miatt: Leggyakrabban a nyomelemek hiánya okozza a hajhullást. Ha mentálisan nagy terhelésnek vagyunk kitéve, akkor a szervezetünk átcsoportosítja az erőforrásait, amelyet leghamarabb a hajunk minőségén veszünk majd észre.
 • Betegségek, műtétek miatt: olyan sokkhatás a szervezetünknek, amelyre testünk sajnos a hajunk elvesztésével is reagálhat.
 • Gyógyszerek, kezelések mellékhatása miatt.
 • Hormonális változás vagy egyensúlytalanság miatt: A menopauza során, a várandósság és szülés után vagy akár a fogamzásgátló tabletták szedése miatt kialakuló hormonális ingadozás is okozhat hajveszteséget.
 • Genetikai hajlam: sajnos sokszor örökletes és nincs egyéb egészségügyi ok a háttérben.
 • Toxinok, méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben
 • Nem megfelelő táplálkozás, tápanyaghiány
 • Nem megfelelő hajápolási szokások
 • Dohányzás
 • Valamilyen gyulladás, vagy immunrendszeri probléma, és még sorolhatnám…

Biró Dávid kollégám ebben a cikkében nagyon részletesen és érthetően összefoglalta, hogy miért okoz hajhullást egyes nyomelemek hiánya. 

Mit lehet tenni a gyógyulás érdekében?

Mielőtt elkezdenél találgatni, hogy milyen ok húzódhat a hajhullás mögött, keresd fel a háziorvosodat vagy jelentkezz be hozzám egy fejbőr- és hajvizsgálatra.
A legtöbb esetben már ott helyben kezelni tudom a panaszaidat, mert olyan szérumokat használunk, amelyeket teljesen személyre tudok szabni. 

Mivel a hajunk rengeteg – még más tünetet nem produkáló – betegséget jelezhet, ezért ha úgy látom, hogy akár komolyabb probléma is húzódhat a háttérben, mindig orvosi kivizsgálást javaslok. 

Az elegendő alvás, a sport és a rendszeres és változatos étrend is segíteni fog, hogy a szervezetedet támogasd a gyönyörű hajkorona növesztésében. Ebben is tudok neked segíteni, tanácsokkal ellátni.

Ne feledkezz meg a gyógyulás lelki oldaláról sem. Az egészséges haj egy nap alatt körülbelül 0,3 mm-t nő. Ahhoz, hogy ez a növekedés bekövetkezzen, a fejbőrnek és a hajhagymáknak megfelelő vérellátásra van szükségük. Az életünkben tartósan jelen lévő stressz, szorongás, félelem és depresszió növeli a vérben található noradrenalin szintet, amely a vérerek összeszűkítése miatt gátolja a hajhagymák vérellátását.

Ha jól esik, beszéld ki valakivel a problémáidat, keress rájuk megoldást egyedül vagy akár segítséggel is. Sokszor már egy kis törődés, figyelem is csodákra képes. A szalonomban éppen ezért egyszerre csak egy vendéggel foglalkozom, hogy minden figyelmemet neked szentelhessem. Nem hiába mondom, hogy nálam nem csak a frizurád, hanem a lelked is megújul.

Foglald le a következő énidődet ezen a számon: +36 70 619 9633

Scroll to Top